Apiary Book

Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem*

Apiary Book, cea mai de succes aplicație pentru managementul unei stupine din întreaga lume

Înființat în 2018 la București, Apiary Book este considerată acum cea mai completă și apreciată aplicație pentru managementul activităților unei stupine din întreaga lume.

Până acum, aplicația a fost descărcată de peste 200.000 apicultori și este folosită de peste 25.000 utilizatori lunar, fiind deja tradusă în 18 limbi, cu ajutorul comunității. Aplicația a fost lansată ca un proiect personal în 2015 de către Bogdan Iordache, un antreprenor cu peste 20 de ani de experiență în domeniul IT, și apicultor din anul 2014.

Apiary Book a beneficiat până acum de două runde de finanțare (pre-seed și seed) de la Gapminder VC, a obținut equity crowdfunding pe SeedBlink, și alte finanțări de tip business angel. În 2021, Apiary Book își propune să-și dezvolte prezența în Europa, America de Nord (SUA, Canada) și Australia, iar în 2022 să se extindă pe alte piețe mari (Brazilia, India, China).

În interviul de mai jos, Bogdan Iordache, fondator și CEO Apiary Book a răspuns întrebărilor ROTSA.

Bogdan Iordache, Fondatorul și CEO-ul aplicației Apiary Book

 

Cine sunt membrii echipei și care este background-ul vostru? Ați mai lucrat împreună? Cum v-ați întâlnit?

 

Bogdan Iordache: Sunt fondatorul Apiary Book, cu o experiență de 20 de ani în domeniul IT și apicultor din anul 2014.

Care este secretul creării echipei potrivite, în cazul vostru?


Bogdan Iordache: Echipa trebuie să împărtășească aceleași valori.

Cum a început povestea startup-ului? Cum v-a venit aceasta idee?


Bogdan Iordache
: În 2014 am luat decizia de a petrece mai mult timp în natură, departe de oraș. Am cumpărat 90 de stupi și mi-am început aventura apicolă. A trebuit să învăț foarte multe lucruri despre albine, încă de la început comunitatea de apicultori a fost alături de mine și m-a ajutat foarte mult. În 2015 am decis să dezvolt o aplicație pentru smartphone care să-mi permită să notez toate activitățile efectuate în stupină. Am publicat aplicația în Google Play și încă de la început aceasta a fost primită cu mult entuziasm de către apicultori din întreaga lume.

Divider

Care sunt realizările voastre până în acest moment?

 

Bogdan Iordache: Apiary Book este cea mai completă și apreciată aplicație pentru managementul activităților unei stupine din întreaga lume. A fost descărcată de 200.000 apicultori și este folosită de 25.000 utilizatori lunar. Aplicația a fost tradusă în 18 limbi cu ajutorul comunității.

Ce v-a determinat să începeți propria afacere?

 

Bogdan Iordache: Pasiunea pentru albine și dorința de a ajuta comunitatea de apicultori.

Divider
Divider

 

Cum ați reușit să identificați grupul țintă?


Bogdan Iordache
: Am pornit de la probleme reale din domeniul apiculturii, am discutat cu foarte mulți apicultori.

Prin ce se diferențiază ideea voastră de cele existente deja pe piață?


Bogdan Iordache
: Avantajele noastre competitive sunt: platformă integrată software / hardware adresându-se tuturor părților interesate din industrie, utilizare tehnologiilor inovatoare, comunitate activă care susține proiectul.Achiziția de utilizatori a concurenților noștri este de 10-15 ori mai mică.

Care credeți ca este elementul “wow” al soluției/produsului vostru?

 

Bogdan Iordache: Conectivitatea.

Aveți deja clienți?

 

Bogdan Iordache: Apiary Book a început să genereze venituri începând cu mijlocul anului 2020 din vânzarea de abonamente anuale și publicitate în aplicație.

Cât de lung a fost procesul identificării soluției actuale?

 

Bogdan Iordache: Analizăm continuu problemele din domeniul apicultorii și oferim soluții care să răspundă acestor nevoi reale, e un proces continuu. Obiectivul nostru este de a furniza o soluție completă de gestiune a activităților într-o stupină, monitorizare a stupilor și analiză a datelor familiilor de albine și a factorilor de mediu care le afectează sănătatea.

Cum v-ați adaptat feedback-ului venit din partea pieței?


Bogdan Iordache: Feedback-ul primit din partea comunității este esențial, purtăm un dialog continuu cu utilizatorii noștri.

Cum definiți cultura muncii în cadrul startup-ului?

 

Bogdan Iordache: Organizare pe orizontală, fiecare persoană poate deveni product owner, încurajăm inițiativele individuale și creativitatea, experimentăm mult și învățăm din eșecuri.

Cum vă poziționați în ceea ce privește responsabilitatea socială și protecția mediului?


Bogdan Iordache
: Apiary Book este o inițiativă care susține apicultorii și albinele. Considerăm apicultorii ca fiind prima linie de apărare în misiunea de a proteja albinele planetei noastre. Misiunea noastră este de a ajuta apicultorii din întreaga lume să depășească provocările apiculturii moderne, oferind o platformă completă care permite colectarea și analiza datelor folosind bune practici, definite de toți factorii implicați în industria apiculturii: apicultori, asociații, fermieri, medici veterinari, cercetători și autorități.

Cum v-ați propus să creșteți din punct de vedere economic?

 

Bogdan Iordache: Deja Apiary Book este folosită de apicultorii din întreaga lume, strategia noastră în 2021 este să creștem prezența noastră în Europa, America de Nord (SUA, Canada) și Australia, iar în anul următor 2022 să ne extindem pe alte piețe mari (Brazilia, India, China).


Care sunt planurile de viitor în relație cu echipa, produsul etc.?

 

Bogdan Iordache: În 2021 dorim să lansăm produse noi, să creștem achiziția utilizatorilor, să extindem echipa de la 3 la 8 persoane, să creștem eforturile de marketing și vânzări, să stabilim parteneriate cu companii, asociații, autorități publice.

Care sunt greșelile pe care orice startup la început de drum ar trebui să le evite?

 

Bogdan Iordache: Orice startup va face toate greșelile care pot fi făcute.

Care este un sfat de care îți mai amintești și care a schimbat parcursul startup-ului?


Bogdan Iordache: Fondatorul știe cel mai bine ceea ce are de făcut.


Toată lumea eșuează. Poți povesti eșecurile care v-au învățat cele mai valoroase lecții? Cum ați făcut față?


Bogdan Iordache: Un eșec de început a fost alegerea partenerului greșit. Repararea acestei greșeli m-a costat foarte mult timp.

Ce noutate / știre importantă poți anunța despre startup-ul vostru în acest moment?


Bogdan Iordache: Am sărbătorit de curând o nouă reușită: am atins 200.000 descărcări ale aplicației Android și 25.000 utilizatori activi pe lună. Pentru comparație, aplicațiile concurenților noștri au fost descărcate de 10-15 ori mai puțin.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

*ROTSA (Romanian Tech Startups Association) a lansat seria de interviuri “Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem”, un proiect editorial în varianta digitală care își propune să facă cunoscute publicului larg poveștile de succes ale startup-urile de tehnologie de pe plan local. Scopul acestor interviuri este de a crește vizibilitatea în piață, a numărul de clienți și identificarea unor posibili investitori care să rezoneze cu profilul business-ului.

Proiectul va cuprinde o serie de articole lunare ce vor fi publicate pe site-ul ROTSA într-o sesiune dedicată și se adresează în special startup-urilor de tehnologie din Romania la început de drum, care au creat deja un prototip sau o primă versiune a produsului lor.

Citește și...

Tire2Tire, dispozitivul hardware care verifica în mod automat gradul de uzură al anvelopelor

Tire2Tire își propune să revoluționeze lumea transporturilor prin crearea unui robot autonom pentru inspectarea vizuală a calității pneurilor tirurilor. Încă de la fondarea start-up-ului, în martie 2020, studenții au încheiat un parteneriat cu o companie mare de servicii în domeniul transporturilor, iar până în prezent s-au bucurat de prestigioase premii obținute la Innovation Labs și Atos IT Challenge. De un an, munca lor a devenit proiect de cercetare în cadrul UPB.

Citește mai departe »

Webamboos, soluția care își propune să proiecteze produse tehnologice pe care oamenii se pot baza pentru a transforma modul în care lucrează

Echipa Webamboos construiește produse tehnologice cu două valori în minte: să le facă utile și fiabile. De la planificare până la lansare, startup-urile și brandurile consacrate îi aleg pentru toate nevoile lor de dezvoltare a produselor. Specializați în FinTech, Fitness și Medical, au creat produse digitale care oferă un ROI pozitiv în anii următori, iar oamenilor le place să le folosească.

Citește mai departe »

CGArtefacts: experiențe VR și AR personalizate pentru clienții Enterprise, axate pe a spune povestea lor clienților sau angajaților

CGArtefacts este un studio de dezvoltare boutique cu accent pe imersiune. Când sunt complet cufundați, oamenii sunt pe deplin atenți la mesajul tău și memorează informațiile mult mai bine. Scopul start-up-ului este să creeze experiențe personalizate pentru orice platformă (tururi arhitecturale imersive), să dezvolte aplicații VR pentru întreprinderi, să marketeze aplicații VR și AR.

Citește mai departe »

Dr-Online – soluție construită pentru a duce interacțiunea dintre pacient și industria de sănătate la următorul nivel

Dr-Online pune la dispoziție un mediu online securizat pentru comunicarea dintre doctor și pacient, oferind posibilitatea furnizorilor de servicii de sănătate să acceseze o modalitate profesională pentru interacțiunea cu pacienții, pentru promovarea cadrelor medicale și atragerea mai multor clienți prin oferirea unor servicii software moderne și specializate care vor transforma pacienții tranzitorii în clienți loiali.

Citește mai departe »