Înscrie-te acum la EIT Digital Venture Program

Techcelerator aduce în România Venture Program, un program de pre-accelerare oferit de EIT Digital Până la 25.000 EUR per echipă câștigătoare


Techcelerator aduce în România și Bulgaria Venture Program, programul de pre-accelerare lansat de EIT Digital
, dezvoltat pentru a sprijini echipele antreprenoriale aflate în stadiu incipient în călătoria lor către piața vizată. Programul este deschis echipelor din Țările Baltice, Europa de Est și Europa de Sud (lista completă a celor 19 țări este disponibilă aici). Echipele antreprenoriale, neîncorporate, cu planuri de afaceri digitale deep tech, sunt încurajate să aplice până pe 8 aprilie, 2022.

Venture Program îi conduce pe tinerii antreprenori de la idee la investiție în mai puțin de un an. Echipele selectate vor primi un training intens de 8 săptămâni, vor beneficia de sprijin pentru a-și construi MVP-ul, precum și de sprijin financiar din partea investitorilor, pentru a naviga eficient prin primul an de construire a afacerii lor.

În ultimele zile ale programului, când au loc prezentările proiectelor („Pitch Days”), echipele au șansa de a-și valida soluția de afaceri prezentând-o în fața investitorilor, a potențialilor clienți și a experților din comunitatea tehnologică.

„Credem cu tărie în impactul pe care România și Bulgaria îl pot avea în cadrul sistemului european de inovare, prin urmare căutăm să le sporim contribuția deschizând drumul pentru ca tinerii antreprenori din regiune să își înceapă afacerea și să aibă succes. Împreună suntem mai puternici, mai informați, mai eficienți întotdeauna. ROTSA promovează constant start-up-urile românești și lucrează mereu la consolidarea ecosistemului de start-up-uri din Europa”, afirmă Tudor Pasc, Incubation Director, ROTSA.

„În plus față de concentrarea noastră pe start-up-urile de tehnologie pre-seed, Techcelerator este mereu dornic să sprijine afacerile aflate în stadiu incipient. Anul acesta, suntem bucuroși să facem acest lucru prin Venture Program, în calitate de membri ai Institutului European de Inovare și Tehnologie. Este foarte necesar să lucrăm cu fondatorii, chiar din stadiul de idee și să-i sprijinim pe cei mai buni pentru ca aceștia să crească și să devină următorii unicorni din regiune. E nevoie de dorința de a o face și de hotărârea și dedicarea de a construi o afacere viabilă”, precizează Cristina Țoncu, co-fondator Techcelerator.

Toate echipele acceptate vor primi un grant de 5.000 de euro la selectarea în program. Echipele câștigătoare vor primi un grant de până la 25.000 EUR


Programul va selecta echipe multidisciplinare neîncorporate, cu cele mai bune idei de afaceri inovatoare, PoC sau prototip într-una dintre verticalele pieței EIT Digital 5: Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Tech și Digital Finance. Printre alte criterii de selecție se numără: provocarea de piață sau de afaceri abordată, tehnologia care stă la baza produsului/serviciului, cât de inovator este produsul, piața globală și riscurile aferente modelului de afaceri.

Toate echipele acceptate vor primi un grant de 5.000 de euro la selectarea în program. Echipele câștigătoare vor primi un grant de până la 25.000 EUR.

Programul de pre-accelerare începe pe 10 mai, durează 2 luni și se va organiza online. Programul complet durează până pe 30 noiembrie 2022. Fondatorii interesați sunt invitați să aplice până pe 8 aprilie, aici. Mai multe informații despre program sunt disponibile aici.

În ultimii patru ani, programul EIT Digital Venture a sprijinit peste 93 de echipe și peste 200 de antreprenori într-un stadiu incipient al dezvoltării lor. Multe dintre aceste echipe au atras investitori în timpul sau la scurt timp după programul de pre-accelerare.

Divider

Despre EIT Digital

EIT Digital crede în crearea și modelarea unei Europe digitale competitive, care să fie incluzivă, echitabilă și durabilă și urmărește un impact global prin inovarea europeană alimentată de talentul antreprenorial și tehnologia digitală.

EIT Digital întruchipează viitorul inovației prin mobilizarea unui ecosistem pan-european de inovare deschisă, cu mai multe părți interesate, format din corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare, unde studenții, cercetătorii, inginerii, dezvoltatorii de afaceri și investitorii se ocupă de tehnologie, talente, competențe, afaceri și nevoile de capital ale antreprenoriatului digital.

EIT Digital construiește următoarea generație de companii, produse și servicii digitale și generează talent antreprenorial digital, susținând companiile și pe antreprenori, pentru ca aceștia să ajungă la frontiera inovației digitale, oferindu-le tehnologie, talente și sprijin pentru creștere.

EIT Digital este o comunitate de cunoaștere și inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). EIT Digital este cofinanțat de Uniunea Europeană.

Intrebări frecvente

Aspecte generale

  • Pentru a putea participa la competiție, echipa trebuie să aibă minim 2 membri.
  • Fiecare echipă poate depune una și nu mai mult de o cerere.
  • Comitetul programului își rezervă dreptul de a descalifica orice depunere care încalcă oricare dintre punctele de mai sus.
  • Propunerile descalificate nu vor fi revizuite și nu vor primi feedback

Mai întâi câteva întrebări:

Orice sursă de finanțare care are o componentă de proprietate asupra capitalurilor proprii, inclusiv finanțarea de la fondatorii care nu gestionează, este considerată instituțională și trebuie identificată în mod clar în propunere.

Echipele care sunt în proces de asigurare a aranjamentelor pentru capital din orice sursă trebuie să prezinte sumele și tipurile de surse de capital (de exemplu: granturi, angel și sau capital de risc („VC”)), precum și sumele și datele. Aceste informații vor fi identificate în mod clar în observațiile lor, iar echipele vor ține comitetul programului de risc la curent cu aceste evoluții pe tot parcursul procesului de selecție. Aceste informații vor fi tratate ca fiind confidențiale.

Echipele care aplică la program nu trebuie să fi stabilit deja o entitate juridică pentru proiectul în cauză.

Care verticală considerați că se potrivește cel mai bine pentru proiectul dumneavoastră?

Digital Tech este factorul de bază al transformării digitale, oferind comunicații și facilități de calcul sigure, robuste, receptive și inteligente.

În această categorie avem mai multe ținte: În rețele, accentul se află pe îmbunătățirea infrastructurii mobile de bandă largă, instrumente de management al rețelei bazate pe rețele definite prin software (SDN) și o multitudine de aplicații IoT în zona rețelei. În calcul, ne concentrăm pe Cloud Computing, Big Data și Inteligența Artificială, în special tehnologiile care combină eficient tehnici AI, cum ar fi învățarea automată și capacitățile de învățare profundă pe deasupra platformelor cloud și Big Data, astfel încât să conducă la afacere de succes. În securitate, căutăm soluții pentru confidențialitate, securitate cibernetică și management digital ID. De mare interes sunt soluțiile care impun paradigma confidențialității prin proiectare și principiul minimalității în echilibru cu gradul de utilizare și utilizarea politicilor de confidențialitate controlabile de utilizator și a nivelurilor de asigurare. De asemenea, căutăm soluții de confidențialitate a datelor pentru serviciile cloud prin implementarea unor tehnici criptografice avansate.

Cuvinte cheie: Cloud Computing, Big Data, AI, confidențialitate, securitate cibernetică, management digital ID

Furnizarea de produse și servicii financiare inovatoare prin tehnologia digitală, cu obiectivul de a face sistemele financiare mai fiabile, mai transparente și mai puțin dependente de infrastructurile centrale.

În această categorie, căutăm soluții disruptive care utilizează tehnologia blockchain pentru diverse aplicații, inclusiv plăți, gestionarea contractelor și vot. Tehnologiile care integrează inteligența artificială, tehnologiile de identificare a modelelor, învățarea automată, procesarea limbajului natural, criptarea homomorfă și analiza datelor mari sunt la fel de interesante. În plus, soluțiile care îmbunătățesc interacțiunile dintre clienți și furnizorii de servicii financiare, care oferă abordări noi și inovatoare pentru relațiile cu clienții și se concentrează pe uzabilitate fac parte din focusul categoriei Digital Finance.

Cuvinte cheie: tehnologii blockchain, identificarea modelelor, învățarea automată, procesarea limbajului natural, criptare homomorfă

Industria digitală acoperă procesul fără întreruperi de la producție la vânzare cu amănuntul și funcțiile de sprijin aferente, cum ar fi logistica și implicarea consumatorilor.

Căutăm soluții inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența în producție și retail să răspundă mai bine nevoilor clienților și să contribuie la economisirea resurselor naturale în producție și logistică. Acestea includ soluții care creează valoare din serviciile de colectare, agregare, analiză și vizualizare a datelor mari (și tehnologiile lor compatibile) pentru gestionarea descentralizată a producției care acoperă întregul ciclu de viață al produsului: cadre de proiectare, simulare, producție, operare/consum, întreținere și relații cu consumatorii. Crearea de valoare poate fi realizată și din soluții omnicanal dinamice și flexibile pentru toate tipurile de comerț – fizic, online sau mixt – care permit o experiență perfectă a consumatorului în explorarea, alegerea produselor, plată și livrare, precum și colectarea și analiza tendințelor consumatorilor. și perspectivă pentru logistică, operațiuni de retail și managementul relațiilor cu clienții.

Cuvinte cheie: producție și retail, producție, IoT, logistică, date mari

Digital Wellbeing folosește tehnologiile digitale pentru a rămâne sănătoși (prevenire/depistare precoce) sau pentru a face față unei afecțiuni cronice existente. Sunt luate în considerare atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală.

Soluțiile ar trebui să permită consumatorilor să fie bine informați cu privire la bunăstarea lor și să poată utiliza instrumente digitale pentru a-și monitoriza și îmbunătăți calitatea vieții, conform motto-ului „o gramă de prevenire valorează cel puțin o liră de vindecare”. Exemple bune sunt produsele (senzori și dispozitive de acționare discrete și servicii software asociate) care vizează sănătatea și fitnessul profesional și privat. Accentul clar este pus pe măsurile care sprijină prevenirea sau îngrijirea secundară atât pentru deficiențe fizice, cât și mentale/cognitive. Corelarea diverselor surse de date într-un „big data” este, de asemenea, importantă pentru a obține rezultate mai relevante. Deoarece datele colectate sunt sensibile, sistemele care țin cont de confidențialitate sunt la fel de importante. Soluțiile care întârzie apariția afecțiunilor fizice și cognitive/mentale sau fac față acestor afecțiuni într-un context social sunt considerate drept un triplu câștig.

Cuvinte cheie: prevenire, fitness, monitorizare, depistare precoce, e-sănătate

Transformarea digitală a orașelor prin interacțiuni centralizate, participative și colaborative între actorii orașului: guvern, furnizori de servicii urbane, industrie, cetățeni.

În zona informațională, căutăm soluții care să permită municipalităților sau regiunilor să evolueze de la date deschise la un cadru informațional urban, creând valoare din date mari și în timp real, fluxuri audio/video generate de orice senzori, IoT, rețele sociale, mulțime. detecție, etc. Exemple de modele de afaceri noi așteptate includ navigarea semantică a datelor, intermedierea datelor și serviciile de încredere între furnizorii de date și clienți, precum și serviciile hiper-locale și rețelele locale de internet. În plus, sunt de interes soluții pentru o mobilitate curată, liniștită, fără stres și rentabilă. Mobilitatea ca serviciu care integrează mijloace de transport publice, private, peer-to-peer, convenționale, decarbonizate sau autonome în servicii de mobilitate fără întreruperi ușă în uşă. Soluții de realitate augmentată și virtuală pentru urbaniști și turiști in situ, cu informații valoroase adăugate despre trecutul și viitorul potențial al obiectivelor turistice ale orașului. De asemenea, sunt așteptate soluții de îmbunătățire a siguranței în orașe, fie pentru evenimente excepționale precum concerte, evenimente climatice sau atacuri teroriste, fie în viața de zi cu zi, în stradă, acasă sau la locul de muncă. Sistemele centralizate tradiționale trebuie îmbunătățite cu participarea și colaborarea cetățenilor la fiecare pas al managementului riscului: analiza riscului, strategii de prevenire și atenuare, instruire, predicție și analiză post-eveniment.

Cuvinte cheie: mobilitate, siguranță, e-guvernare

Procesul de selecție:

Procesul de selecție pentru Pachetul de Creștere va fi efectuat de către Comitetul de Selecție al Programului de Venture, desemnat de Comitetul pentru Programul de Venture. Procesul va trece prin două etape:

  • Lista scurtă a aplicațiilor, pe baza evaluărilor individuale furnizate de membrii comisiei de selecție, urmată de o întâlnire de consens.
  • Interviuri prin videoconferință cu echipele selectate.

Doar candidații selectați pe lista scurtă vor fi contactați.

După evaluări individuale, Panelul se va reuni într-o întâlnire de consens și va selecta solicitanții pe care să îi invite la interviuri individuale, cu scopul de a culege informații suplimentare și de a clarifica eventualele probleme aflate în așteptare.

După interviuri, Comisia de Selecție va clasifica candidații selecționați și va furniza, prin consens, lista câștigătorilor Premiului Pachet Creștere.

Cel puțin 3 membri ai comisiei de selecție vor evalua în mod individual fiecare cerere în conformitate cu criteriile de selecție enumerate mai sus. Fiecare categorie va fi punctată pe o scară de la 1 la 5 de către membrii panelului, unde:

  • Slab – criteriul este abordat inadecvat sau există deficiențe inerente grave
  • Echitabil – aplicarea abordează în linii mari criteriul, dar există puncte slabe semnificative
  • Bine – aplicarea abordează bine criteriul, dar sunt prezente o serie de neajunsuri
  • Foarte bine – aplicația abordează foarte bine criteriul, dar sunt prezente un număr mic de deficiențe
  • Excelent – aplicația abordează cu succes toate aspectele relevante ale criteriului. Orice neajunsuri sunt minore.

 Punctajul maxim atins este 30.

Contribuțiile care descriu progrese tehnologice interesante, dar care nu reușesc să arate o cale clară către comercializare, nu vor avea rezultate bune. Scopul programului EIT Digital Venture nu este de a finanța știința, ci de a sprijini execuția MVP și înființarea unei noi întreprinderi.

Selecția se va concentra pe cât de bine a pregătit echipa depunerea, de ex.

  • Soluția lor la o provocare de piață clar identificată în cadrul uneia dintre verticale și adaptarea MVP-ului preconizat pentru a rezolva o astfel de provocare, demonstrată prin validarea cel puțin a unui prim prototip-machetă.
  • Modelul de afaceri al întreprinderii, cum va fi implementat și scalabilitatea acestuia.
  • De cea mai mare importanță, calitatea echipei și capacitatea acesteia de a executa strategia identificată, inclusiv abilitățile tehnice și de afaceri clar identificate.

Aspecte operaționale cheie în timpul etapei de execuție și modul în care suportul oferit poate sau nu avea impact asupra acestuia.

  • Calitatea generală a prezentării și abilități demonstrate de communicated.

Care sunt criteriile?

Descrieți cunoștințele și expertiza de bază ale fiecărui membru al echipei, precum și orice domenii de competență care încă au nevoie de dezvoltare în cadrul echipei. Fii cât mai deschis și sincer posibil. Descrieți, de asemenea, accesul echipei la cunoștințe și expertiză în orice domeniu de specialitate din afara dvs., dar necesar pentru implementarea soluției avute în vedere, adică produsul și/sau serviciul dvs., și pentru a vă înființa afacerea.

Printr-o declarație de 2 până la 3 propoziții, descrieți cine este clientul dvs. și provocarea pe care produsul și/sau serviciul dvs. o va rezolva sau o va ajuta să o rezolve. Caracterizați clar și cantitativ problemele curente cu care se confruntă clienții cu soluții existente (de la concurenți, directe și indirecte).

Vă rugăm să rețineți că programul Venture vizează soluții bazate pe deep-tech. Începeți prin a vă descrie tehnologia, stadiul de dezvoltare tehnică în care vă aflați și care sunt următorii pași critici în dezvoltare pentru a vă stabili MVP-ul și pentru a avea soluțiile pregătite pentru a fi lansate pe piață. Ce îl face diferit (mai bine) de solutii existente? Participanții trebuie să se abțină de la divulgarea oricăror informații confidențiale în acest scop. Cu alte cuvinte, nu descrieți cum funcționează tehnologia dvs., ci mai degrabă explicați ce tehnologie este, ce face și cum răspunde nevoilor clienților. De asemenea, explicați strategia dvs. de gestionare a oricărei protecție a proprietății intelectuale (IP) pentru soluția dvs.

Printr-o declarație clară, din 2 până la 3 propoziții, descrieți soluția dvs., beneficiile pentru client și modul în care acesta depășește problemele identificate la punctul 2. Fiți cât mai cantitativ posibil în descrierea beneficiilor. De exemplu, nu spuneți doar că soluția dvs. „este mai bună decât…”, ci mai degrabă „permite îmbunătățirea cu XX% în….”

Descrieți principalele caracteristici (marje; emergente; etapa de consolidare, altele) ale pieței în care vă veți introduce soluția (produsul sau serviciul) și în ce fel propunerea dvs. de valoare (față de client) o face o oportunitate atractivă pentru un investitor. Includeți nevoile financiare pentru implementare și rentabilitatea proiectată pentru un investitor ipotetic. De asemenea, evidențiați modul în care piața a crescut și cum se așteaptă să crească în viitorul apropiat. Citați și trimiteți întotdeauna sursele dvs. De asemenea, va trebui să vă concentrați asupra dimensiunilor pieței pentru totalul și, respectiv, piețele adresabile și să clarificați orice probleme economice, politice și de reglementare care pot limita accesul la piață.

Investitorii globali se așteaptă ca echipele responsabile de proiectele lor să aplice cele mai bune practici internaționale în gestionarea riscurilor și atingerea obiectivelor proiectului. Managementul riscului trebuie să fie echilibrat cu oportunitățile prezentate în timp util și eficient din punct de vedere al costurilor. Identificați în mod clar principalele riscuri implicate în modelul și strategia dvs. de afaceri. Documentați riscurile și severitatea oricărei probleme legale/de reglementare (de exemplu, standarde internaționale, probleme legate de reglementarea confidențialității, dezvăluiri de PI și strategii de protecție etc.). Oferiți o discuție despre implicațiile bugetare ale abordării riscurilor de mai sus, fiind sincer cu privire la posibilele costuri, indiferent cât de incerte ar fi astfel de estimări.

Pentru mai multe informații, accesați www.eitdigital.eu.

Citește și...

ROTSA lansează Startup Reaktor, o platformă de incubare adresată start-up-urilor de tehnologie din Europa Centrală și de Est aflate la început de drum

ROTSA în parteneriat cu Techcelerator și Rōnin lansează astăzi Startup Reaktor, o platformă de incubare adresată start-up-urilor de tehnologie din Europa Centrală și de Est aflate la început de drum. Obiectivul programului este ca în următorii trei ani să identifice aproximativ 200 de start-up-uri pe care să le dezvolte prin programe de educație antreprenorială și oferirea accesului la investitori, acceleratoare, universități și instituții media din regiune.

Citește mai departe »

Întâlnirile Europene din Transilvania iau în 2022 forma unui hackathon pe teme de sustenabilitate urbană, dezvoltare durabilă și regenerare

În perioada 8 – 10 aprilie 2022, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez în parteneriat cu ROTSA (Romanian Tech Startups Association) și ClujHub organizează Întâlnirile Europene din Transilvania sub forma unui hackathon, #SustainCityHack – Urban mobility l Regeneration l Planning & Development, online pe tema mobilității, regenerării și planificării urbane în vederea dezvoltării sustenabile a orașelor.

Citește mai departe »