nextEdu

Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem*

NextEdu: Drumul cel mai sigur spre a fi creatori, nu doar consumatori de tehnologie

nextEdu este o platformă online de învățare a electronicii pentru copii, care oferă drumul cel mai sigur spre a fi creatori, nu doar consumatori de tehnologie. 

Mai mult de atât, nextEdu îi încurajează pe copii să experimenteze și să învețe din propriile experiențe pentru a ajunge la rezultate corecte, mai degrabă decât să se bazeze pe noțiuni teoretice complicare și, uneori, abstracte. Astfel, procesul de învățare devine distractiv, relevant și durabil, iar cunoștințele acumulate pot fi folosite ca o trambulină în parcursul lor educațional.

În interviul de mai jos , co-fondatorul nextEdu,  Avirvarei Andrei a răspuns întrebărilor ROTSA.

Echipa nextEdu: Andrei, Sabin, Andrei

Cine sunt membrii echipei și care este background-ul vostru? Ați mai lucrat împreună? Cum v-ați întâlnit?


Avirvarei Andrei
: Fondatorii sunt Avîrvarei Andrei și Drăgan Andrei. Am mai lucrat în trecut la câteva proiecte. Ne-am întâlnit în multinaționala unde eram amândoi angajați.

Care este secretul creării echipei potrivite, în cazul vostru?


Avirvarei Andrei:
Dedicare, motivare, responsabilitate și umor.

Cum a început povestea startup-ului? Cum v-a venit aceasta idee?

 

Avirvarei Andrei: Am vrut să schimbăm ceva la modul cum se face educația tehnică pentru copii și adolescenți. Aveam deja un proiect pilot în Sibiu, Clubul Micilor Electroniști. În acea perioadă doream să avem încă o locație pentru acest program educațional, în Brașov (miciielectronisti.ro). Pe drum, în mașină, ne-am gândit că ar fi foarte util să implementăm ceea ce facem la sediu, la Clubul Micilor Electroniști, cu copiii, să facem pentru toată România (online sau offline). Adică să dezvoltăm o platformă de învățare a electronicii online. Să punem la dispoziția tuturor copiilor și nu numai, materiale și resursele care sa le permită să construiască singuri montaje electronice, cu asistență prin platforma noastră de învățare.

Divider

Care sunt realizările voastre până în acest moment?

 

Avirvarei Andrei

 • dezvoltarea a 15 kit-uri pentru diferite nivele de complexitate
 • dezvoltarea manualelor de instrucțiuni detaliate cu elemente educaționale;
 • dezvoltarea unui kit complet de unelte mecanice necesare construirii acestor montaje electronice; 
 • contract de colaborare cu Continental Automotive Sibiu pentru proiectul Școala Profesională Duală (susținerea de activități practice pentru 3 clase cu profil tehnic, din învățământul în sistem dual);
 • vânzări de kit-uri electronice în toată România;
 • organizarea de cursuri online de electronică pentru copii și nu numai pe propria platformă;
 • colaborare cu Universitatea Alba Iulia în vederea promovării educației superioare tehnice în licee;
 • organizare de cursuri de electronică la sală, pentru copii.

Ce v-a determinat să începeți propria afacere?

 

Avirvarei Andrei: Dorința de a schimba peisajul educației tehnice din România și nevoia de a face lucruri care sa aducă valoare reală în câmpul muncii. Precum și dorința de a face ceva pe cont propriu, să nu rămânem în poziția de dinte la o roată mică dintr-un angrenaj mare, ci să fim noi angrenajul.

Cum ați reușit să identificați grupul țintă?


Avirvarei Andrei: Folosindu-ne de experiența personală, de experienta acumulata cu Clubul Micilor Electronisti, precum și prin analize de piata care ne-au arătat ca nivelul de cunoștințe a elevilor sau a studentilor în domeniul tehnic are lacune mari care pornesc din lipsa de înțelegere de la varste mici a tehnologiei. Experiența venită din vânzările produselor pe nextedu.ro a concretizat grupul țintă.

Cât de lung a fost procesul identificării soluției actuale?

Avirvarei Andrei: Aproximativ 1 an de zile din momentul în care am început să implementăm ideea.

Prin ce se diferențiază ideea voastră de cele existente deja pe piață?

 

Avirvarei Andrei: Se diferențiază prin câțiva factori: 

 1. manualele de instrucțiuni foarte detaliate și care conțin elemente de teorie și îndrumare;
 2. metoda de susținere a activităților practice care diferă fundamental de cea întâlnită în sistemul de învățământ clasic;
 3. diversitatea montajelor electronice pe care le poate aborda un începător.

Care credeți ca este elementul “wow” al soluției/produsului vostru?


Avirvarei Andrei: Calitatea produselor educaționale (manuale de instrucțiuni și construcțiile electronice) și metodele de interacțiune la activități.

Aveți deja clienți?

Avirvarei Andrei: Da avem. Clienții noștri sunt de 4 tipuri: 

 1. Părinți care achiziționează kituri de pe site pentru a le construi cu copiii lor.
 2. Părinții care își doresc o educație suplimentară pentru copiii lor și achizitioneaza cursurile de electronica.
 3. Companii care doresc calificarea sau recalificarea viitorilor angajați.
 4. Licee sau universități care doresc achiziția de kit-uri electronice pentru laboratoarele interne.

Cât de lung a fost procesul identificării soluției actuale?


Avirvarei Andrei
: Aproximativ 1 an de zile din momentul în care am început să implementăm ideea.

Cum v-ați adaptat feedback-ului venit din partea pieței?


Avirvarei Andrei
: Am creat produse și servicii care să acopere nevoia pieței. Am ascultat clienții. Am tot testat produsele și încă facem asta.

Cum definiți cultura muncii în cadrul startup-ului?


Avirvarei Andrei
: Muncește smart. Gândește de mai multe ori și muncește o dată.

Cum vă poziționați în ceea ce privește responsabilitatea socială și protecția mediului?


Avirvarei Andrei:
Suntem determinați să reducem amprenta asupra mediului prin folosirea de materiale reciclabile și prin promovarea reutilizării echipamentelor sau a componentelor electronice precum și prin promovarea reparației/service-ului în detrimentul înlocuirii.  Ne asigurăm că toate deșeurile pe care le producem (plastic / metal / hârtie) sunt reciclate.

Cum v-ați propus să creșteți din punct de vedere economic?


Avirvarei Andrei
: Ne propunem să ne extindem și să lărgim piața prin campanii de marketing pentru kit-urile electronice, prin înțelegerea nevoilor și să extindem colaborarea cu multinaționale pe direcția educației de formare a noilor angajați (ex. tehnicieni electroniști).

Care sunt planurile de viitor în relație cu echipa, produsul etc.?

 

Avirvarei Andrei: Ne dorim să creștem echipa și să mărim oferta de kit-uri electronice precum și de soluții educaționale online (cursuri și activități practice la distanță, prin intermediul internetului, mai ales în contextul pandemic actual).

Care sunt greșelile pe care orice startup la început de drum ar trebui să le evite?

 

Avirvarei Andrei: Să presupună că produsul lor e cel mai bun. Să uite de concurență. Să ignore feedback-ul clienților. Să presupună că găsește angajații perfecți din ziua 1. Să ignore scalarea afacerii și să nu o în calcul. Și ar mai fi.

Care este un sfat de care îți mai amintești și care a schimbat parcursul startup-ului?


Avirvarei Andrei: Angajează greu și concediază rapid și pregătește-te să ieși repede din zona de confort.

Toată lumea eșuează. Poți povesti eșecurile care v-au învățat cele mai valoroase lecții? Cum ați făcut față?


Avirvarei Andrei: Lipsa atenției la detalii duce la feedback negativ. Am îmbunătățit procese și am acordat atenție sporită la detaliile care fac diferența. Angajează pe baza valorilor pe care le au oamenii, valori care țin de etica muncii. Nu angaja doar pe baza competențelor acestora.

Ce noutate / știre importantă poți anunța despre startup-ul vostru în acest moment?


Avirvarei Andrei: Pentru al 3-lea an consecutiv, pregătim elevi din învățâmântul profesional în sistem dual, să devină tehnicieni electroniști, în cadrul programului “Școala Profesională în Sistem Dual”. Partenerul nostru principal este Continental Automotive Systems – Sibiu.

*ROTSA (Romanian Tech Startups Association) a lansat seria de interviuri “Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem”, un proiect editorial în varianta digitală care își propune să facă cunoscute publicului larg poveștile de succes ale startup-urile de tehnologie de pe plan local. Scopul acestor interviuri este de a crește vizibilitatea în piață, a numărul de clienți și identificarea unor posibili investitori care să rezoneze cu profilul business-ului.

Proiectul va cuprinde o serie de articole lunare ce vor fi publicate pe site-ul ROTSA într-o sesiune dedicată și se adresează în special startup-urilor de tehnologie din Romania la început de drum, care au creat deja un prototip sau o primă versiune a produsului lor.

Citește și...

EXPERT SPORT CLUB – ESC, platforma care digitalizează întreaga activitate de management a unui club sportiv

Platforma ESC digitalizează întreaga activitate de management a unui club sportiv, atât pe orizontală cât și verticală. Este extrem de utilă atât pentru cluburile mici cu o singură secție sportivă și 2-3 echipe, cât și pentru cluburile multisport cu 3-4k sportivi.

Sportivii și părinții au în conturile lor toate informațiile necesare de la programul de antrenamente, calendarul competițional și de pregătire, prezențele la antrenamente și evaluări, situația financiară completă (curentă și istoric), plăti online, fișa sportivului până la situația echipamentelor și viza medicală. Ei pot interacționa din conturi pentru confirmări, generând informații pentru platformă în timp real.

Citește mai departe »

Investory – joc de educație financiară pentru copii, care îi învață conceptele financiare în mod intuitiv utilizând explicații adaptate vârstei lor

Investory este prima soluție care combină lecțiile clasice de educație financiară cu tehnologia modernă și cu metoda de învățare prin joc. Până pe la 13 ani, copilul tău este un mic savant. Metoda de învățare prin joacă îl ajută să construiască un plan și să îl urmărească, să experimenteze și să învețe din greșeli și să gândească rațional și critic.

Citește mai departe »