CGArtefacts

Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem*

CGArtefacts: experiențe VR și AR personalizate pentru clienții Enterprise, axate pe a spune povestea lor clienților sau angajaților

CGArtefacts este un studio de dezvoltare boutique cu accent pe imersiune. Când sunt complet cufundați, oamenii sunt pe deplin atenți la mesajul tău și memorează informațiile mult mai bine. Scopul start-up-ului este să creeze experiențe personalizate pentru orice platformă (tururi arhitecturale imersive), să dezvolte aplicații VR pentru întreprinderi, să marketeze aplicații VR și AR. 

În interviul de mai jos, co-fondatorul CGArtefacts, George Cretu, a răspuns întrebărilor ROTSA.

O parte din echipa CGArtefacts: George Cretu, Robert Petria, Alexandru Apostol, Florin Necula

Cine sunt membrii echipei și care este background-ul vostru? Ați mai lucrat împreună? Cum v-ați întâlnit?


George Cretu: Am fondat CGArtefacts singur, la scurt timp după încheierea studiilor, dar la mult timp după ce am început sa lucrez ca freelancer. Primul proiect a fost în zona de grafică digitală 3D și 2D.

Care este secretul creării echipei potrivite, în cazul vostru?

 

George Cretu: Primul pas este să aduci oamenii potriviți în echipă. Eu am căutat oameni pasionați de ceea ce fac. Și am încercat să comunic etosul start-up-ului nostru prin limbajul folosit în anunțurile de angajare. 

Apoi echipa se formează în baza lucrurilor mărunte, dar repetate zi de zi. Aceste lucruri mărunte formează cultura echipei și ajută la formarea echipei.

Divider

Cum a început povestea startup-ului?


George Cretu:
Start-up-ul nostru nu a început neapărat sub o idee spectaculară. Inițial a fost un simplu proxi pentru activitățile mele de freelancing. Mi-am dat seama că am nevoie de mai mulți oameni în jurul meu dacă vreau să cresc și să iau proiecte mai mari, mai interesante. 

Ideea specială care a stat și încă stă la baza CGArtefacts este că utilizând tehnologiile moderne de real-time 3D și cu multă atenție la detalii și estetică, poți echivala cu costuri mult mai mici rezultatele obținute prin tehnologiile clasice 3D. Și am mizat masiv pe evoluția acestor tehnologii real-time 3D care au prins și prind din ce în ce mai multă tracțiune. 

Concret, mi-a luat fix 5 minute să mă joc intr-un nou soft de real-time 3D, cu vreo 2-3 ani înainte de fondarea CGArtefacts, în Palermo, Italia, unde am fost student Erasmus, să-mi dau seama că acolo este viitorul graficii digitale.

Care sunt realizările voastre până în acest moment? 


George Cretu:
Realizarile noastre sunt probabil cel mai bine încapsulate de clienți pentru care am dezvoltat soluții imersive. Putem numi aici Societe Generale, Orange România, Coca Cola, Banca Transilvania, Renault, iQos, Beko și mulți alții. 

Realizarea mea cea mai mare este depășirea momentului crizei cu echipa intactă și chiar pe o traiectorie foarte pozitivă.

Ce v-a determinat să începeți propria afacere?


George Cretu:
Făcând freelancing încă din liceu mi-a fost imposibil să mă văd lucrând pentru cineva. Am făcut asta 4 luni, imediat ce am terminat facultatea, dar lucrând pe un proiect pilot într-un studio de arhitectură. Când am văzut că proprietarul studioului nu înțelege cu adevărat ce făceam, am plecat. 

Antreprenoriatul este practic tot ceea ce cunosc și mă definește comportamental. Aș putea lucra sub cineva doar dacă aș avea aceleași libertăți și responsabilități pe care le am acum.

Cât de lung a fost procesul identificării soluției actuale?


George Cretu:
Procesul este continuu. Pentru tehnologiile VR și AR sunt foarte puține norme de UX. Chiar și aplicațiile foarte populare folosesc abordări adesea divergente pentru aceleași nevoi ale utilizatorilor. 

Ce am realizat de la început a fost că trebuie să experimentăm continuu. Și am asta am făcut și facem chiar și acum. Nu avem  o soluție ideală pentru problemele tipice pe care le rezolvăm prin experiențele noastre VR și AR și până când componenta hardware și software nu se va cristaliza și mai mult, nu vom avea așa ceva.

Cum ați reușit să identificați grupul țintă?


George Cretu: Tehnologiile VR și AR sunt un mediu mult mai imersiv în care poți comunica. Prin natura lor se pot aplica mai bine pe anumite scenarii și mai puțin bine pe altele. Arta identificării grupurilor țintă (noi avem mai multe) sta în identificarea partenerilor pentru care tehnologia VR sau AR aduce plus valoare și evitarea celor care urmăresc doar un factor wow.

Prin ce se diferențiază ideea voastră de cele existente deja pe piață?

 

George Cretu: În ziua de azi cred că există un câmp foarte restrâns de soluții care au bariere tehnologice sau de altă natură, care să prevină concurența, să reproducă idea sau soluția. 

Ideea noastră diferențiatoare stă în poziționarea noastră. Noi nu vrem să servim top 1%. Acești clienți vor apela la studiouri de producție cu resurse 10X-100X față de ale noastre care vor folosi ori tehnologii tradiționale (și o armată de oameni), ori au nevoie de invenția unor tehnologii (folosind o armata de dezvoltatori). 

Nici nu vrem să servim bottom 90%, căci acești clienți nu au proiecte suficient de ofertante pentru noi. 

Noi vrem să folosim tehnologii foarte moderne, dar „off the shelf”, existente și populare, pentru a rezolva probleme care ar fi în mod tradițional foarte costisitor de rezolvat. Și facem asta adăugând o atenție la detalii și estetica tehnologiilor utilizate.

Care credeți ca este elementul “wow” al soluției/produsului vostru? 


George Cretu:
Uneori din fericire, adeseori din contră, tehnologia din spatele serviciilor noastre este considerată wow. Pentru cineva care nu a încercat VR sau AR, și o experiență foarte primitivă va fi „wow!”. Problema vine cum transformi acel wow în ceva sustenabil. Căci wow-ul vine și trece, și am asistat la foarte multe start-up-uri lansate și apoi închise de când operăm noi.

Aveți deja clienți? 


George Cretu:
Da. Noi prestăm servicii, nu vindem un produs. Dezvoltăm produse unice pentru clienții noștri. Prin urmare, față de un start-up care dezvoltă un produs, ne-a fost ușor să fim profitabili din ziua 1. Nici n-am fi putut altfel căci nu am avut până acum nici un fel de finanțare externă. 

Clienții noștri se împart în 3 categorii. Marketing și PR, Real Estate și Training. 

Pentru cei din marketing și PR contează cel mai mult efectul „wow”, deși noi încercăm să mizăm cât mai mult și pe componenta de storytelling. Real-estate-ul mizează foarte mult pe componenta de imersivitate, pe sentimentul că ești acolo. Iar zona de training, fie că vorbim de soft skills, fie că vorbim de hard skills, mizează pe ambele și este cea pe care ne focusăm cel mai mult în perioada asta.

În paralel, suntem în punctul în care căutăm să dezvoltăm și propriul nostru produs, un produs B2C, pentru care nu avem clienți, căutăm finanțare.


Cum v-ați adaptat feedback-ului venit din partea pieței?


George Cretu:
Din fericire am putut să ne adaptăm destul de repede la schimbările și feedback-ul din piață pentru că suntem o echipă mică și pentru că nu facem ceva foarte clar definit. Acesta a fost avantajul nostru și pe timpul pandemiei când am reușit să ne repliem unei situații care a șters o treime din piața noastră și a închis cel puțin o altă treime din oportunități deoarece partenerii noștri au dezvoltat cu totul alte priorități. 

O bună parte din soluțiile noastre sunt privite ca „nice-to-have” și nu ca „must haves” și asta s-a văzut foarte repede.

Cum definiți cultura muncii în cadrul startup-ului?


George Cretu:
Mi-ar plăcea să spun că avem cristalizată cultura muncii în start-up-ul nostru. Cu siguranță există, dar până de curând nu prea a fost nevoie s-o verbalizăm, s-o sintetizăm. Acum cred că ne apropiem de acel punct, pe măsură ce echipa a crescut și va crește în continuare. 

Cred că ce încerc să promovez în companie sunt toate elementele de bun simț pe care îmi place să le am eu personal când lucrez la ceva. 

Proiectele trebuie să fie interesante, creative, cât mai puțin monotone. 

Echipa trebuie să comunice cât mai transparent, să împartă soluțiile noi, să se ajute când e cazul. 

Deși contractele de munca sunt standard, încercăm să lucrăm un program de 6 ore pe zi. Eu cred că dacă nu există activități repetitive sau foarte primitive, nimeni nu poate fi creativ 8 ore pe zi, la rând. 

Per ansamblu, dacă nu ne face plăcere să lucrăm la ceva într-un anumit moment, atunci cu siguranță ceva nu a mers bine și e un bun prilej de analiză pentru a evita o situație similară în viitor.

Cum vă poziționați în ceea ce privește responsabilitatea socială și protecția mediului?


George Cretu:
Prin natura activității noastre, dar și prin dimensiunea echipei noastre, povara responsabilității sociale și protecția mediului sunt aspecte care apar foarte rar în discursul nostru. Am luat decizia de aproape doi ani să lucrăm dintr-un spațiu de coworking (Impact Hub) care este foarte atent la aceste subiecte și le folosește chiar pentru a se diferenția de alte spații de coworking, și cumva acest fapt scade și mai mult din presiunea noastra de a fi atenți la aceste lucruri. 

Am avut proiecte cu o componentă socială, de regulă finanțate prin diverse fonduri. 

Ce încercăm în mod activ să facem este ca soluțiile noastre chiar să ajute și să spună povestea acelor grupuri sociale și nu să fie doar o utilizare a unor fonduri, fie ele de la UE, fie de la un departament de CSR.

Care sunt planurile de viitor în relație cu echipa, produsul etc.?


George Cretu:
Suntem cumva la o răscruce de drumuri. Dacă vom primi finanțare pentru produsul nostru B2C, atunci echipa va crește destul de rapid și vom fi focusați 100% pe livrarea acestui produs. 

Altfel, planul este să restrângem tipul de proiecte pe care le luăm pentru a capitaliza toate lecțiile învățate până acum.

Cum v-ați propus să creșteți din punct de vedere economic?

 
George Cretu: Scalarea unui business de prestări servicii este foarte înceată. Din acest motiv încercăm să introducem un produs B2C, orientat către consumatori. Potențialul de scalare este mult mai mare, raportat direct și la potențialul impact al unui astfel de produs. 

Deși am lucrat în regim de freelancing mai mulți ani decât are echipa CGArtefacts, personal pun o valoare foarte mare pe colaborarea în persoană cu oamenii. Dacă lucrurile vor merge bine, vom crește într-un ritm sustenabil cu această viziune. Într-un ritm care-mi va permite formarea de echipe și apoi sub echipe care să împărtășească valorile și principiile noastre.

Care sunt greșelile pe care orice start-up la început de drum ar trebui să le evite?


George Cretu:
Sunt probabil zeci de cărți care analizează acest tip de greșeli. Greșelile la început de drum sunt inevitabile. Ce este cel mai important este să înveți din ele. În plus, ar trebui să ai suficientă intuiție încât să identifici situații care s-ar putea dovedi capitale, care ar putea să-ți închidă start-up-ul direct. Acele situații ar trebui gestionate foarte atent. Altfel, nu aș pierde multă energie încercând să fac toate lucrurile perfect, mai ales la început de drum.


Care este un sfat de care îți mai amintești, care a schimbat parcursul startup-ului?


George Cretu: Îmi amintesc când toată lumea îmi spunea să rămân la piața din afară, că in România VR-ul nu are nici o șansă și sunt bani foarte puțini. Când am văzut câți oameni, cu precădere neavizați, îmi dădeau acest sfat, am știut că e bine să ne orientăm intern. Dacă în primii 2 ani 95% din eforturile noastre de vânzări erau către piețe externe, acum probabil sub 10% sunt acolo. În continuare lucrăm cu mulți clienți străini, dar aceștia vin prin efortul de vânzare făcut de parteneri de-ai noștri, nu de noi direct.

Toată lumea eșuează. Poți povesti eșecurile care v-au învățat cele mai valoroase lecții? Cum ați făcut față?


George Cretu:
Lecția cea mai importantă pe care încă încerc să o internalizez, este faptul că proiectele cu bugete restrânse nu rentează din punctul în care ai construit deja un portofoliu și o reputație. Adesea acestea sunt proiectele care depășesc cel mai des estimările de timp și aduc cea mai puțină valoare pe termen lung echipei. 

Această lecție mi se aplica mie căci eu mă ocup de vânzări și oferte. 

La nivel de echipă am învățat cât de mult contează existența unei structuri de lucru, a unui cadru bine definit, chiar și atunci când proiectele nu sunt omogene.

Ce noutate / știre importantă poți anunța despre startup-ul vostru în acest moment?


George Cretu:
La nivel B2B încă nu putem dezvălui detalii, dar unul din produsele noastre cele mai ambițioase a intrat în teste avansate și sperăm că va transforma semnificativ procesul de onboarding a unor companii foarte mari din țară. 

Pentru cei care au auzit poate de noi sau care văd ce facem de pe site-ul nostru, este o noutate că avem un prototip funcțional pentru o primă aplicație B2C pe care sperăm să o lansăm până la începutul anului viitor. Se numește Unfold VR un metaverse pentru creativi. 

*ROTSA (Romanian Tech Startups Association) a lansat seria de interviuri “Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem”, un proiect editorial în varianta digitală care își propune să facă cunoscute publicului larg poveștile de succes ale startup-urile de tehnologie de pe plan local. Scopul acestor interviuri este de a crește vizibilitatea în piață, a numărul de clienți și identificarea unor posibili investitori care să rezoneze cu profilul business-ului.

Proiectul va cuprinde o serie de articole lunare ce vor fi publicate pe site-ul ROTSA într-o sesiune dedicată și se adresează în special startup-urilor de tehnologie din Romania la început de drum, care au creat deja un prototip sau o primă versiune a produsului lor.

Citește și...

EXPERT SPORT CLUB – ESC, platforma care digitalizează întreaga activitate de management a unui club sportiv

Platforma ESC digitalizează întreaga activitate de management a unui club sportiv, atât pe orizontală cât și verticală. Este extrem de utilă atât pentru cluburile mici cu o singură secție sportivă și 2-3 echipe, cât și pentru cluburile multisport cu 3-4k sportivi.

Sportivii și părinții au în conturile lor toate informațiile necesare de la programul de antrenamente, calendarul competițional și de pregătire, prezențele la antrenamente și evaluări, situația financiară completă (curentă și istoric), plăti online, fișa sportivului până la situația echipamentelor și viza medicală. Ei pot interacționa din conturi pentru confirmări, generând informații pentru platformă în timp real.

Citește mai departe »

Investory – joc de educație financiară pentru copii, care îi învață conceptele financiare în mod intuitiv utilizând explicații adaptate vârstei lor

Investory este prima soluție care combină lecțiile clasice de educație financiară cu tehnologia modernă și cu metoda de învățare prin joc. Până pe la 13 ani, copilul tău este un mic savant. Metoda de învățare prin joacă îl ajută să construiască un plan și să îl urmărească, să experimenteze și să învețe din greșeli și să gândească rațional și critic.

Citește mai departe »