CardioMedive

Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem*

CardioMedive, soluție medicală pentru diagnosticarea, monitorizarea și managementul bolilor cardiovasculare, la domiciliu

Înființat în 2016 la București, CardioMedive dezvoltă o soluție formată dintr-un un dispozitiv medical wearable și o platformă IoT pentru diagnosticarea, monitorizarea și managementul bolilor cardiovasculare, la domiciliu.

Ideea de a construi un dispozitiv pentru monitorizarea și managementul bolilor cardiovasculare s-a născut în 2014, când mama fondatorului, după mai multe consultații și investigații, a fost diagnosticată cu boli cardiovasculare, însă mult prea târziu, astfel că boala a devenit cronică. 

Soluțiile existente pentru diagnosticare bolilor cardiovasculare sunt considerate ineficiente în depistarea timpurie a acestora, fiind limitate la doar 24h de monitorizare, incomode și imprecise, și care necesită obligatoriu vizita la cabinet pentru interpretarea rezultatelor monitorizării, depistând boala de cele mai multe ori mult prea târziu, când aceasta a devenit deja cronică.

CardioMedive este un produs inovator, ușor de folosit, discret și accesibil, ce oferă bolnavilor cronici acces 24/7, din confortul casei lor, la servicii medicale complete, similare celor din spital și ajustate la nevoile lor medicale oferind într-o singura soluție servicii de diagnostic, consultare la distanța și monitorizare continua a evoluției bolii cu un singur dispozitiv medical multirol și o platformă web-cloud dedicată.

Pacientul devine astfel un element activ în tratarea propriei boli, în afara cabinetului medical, degrevând doctorii și așa aglomerați, ceea ce crește aderența pacienților la tratament și oferă o perspectivă mai profundă asupra evoluției bolii. Pe de alta parte, doctorii sunt ajutați să pună un diagnostic și un tratament mai exact având acces la semnele vitale ale pacientului, la care nu au avut acces anterior.

În interviul de mai jos, Ion Mocanu, co-fondator și CEO CardioMedive a răspuns întrebărilor ROTSA.

Cine sunt membrii echipei și care este background-ul vostru? Ați mai lucrat împreună? Cum v-ați întâlnit?

 

Ion Mocanu: Sunt unul dintre fondatori CardioMedive, sunt inginer electronist software și hardware cu o experiență de peste 15 ani in dezvoltarea de produse electronice fiind implicat în tot ciclul de dezvoltare de la idee la producția in serie. Am expertiză tehnică și de leadership în domenii precum: automotive, medical, IoT, aplicații mobile, sisteme optice, infra-rosu și radar, senzori bio-medicali, procesarea de semnale digitale, ADAS și ML/AI.

Sunt inginer diplomat, absolvent al Academiei Tehnice Militare cu studii economice dobândite în cadrul facultății de Contabilitatea și Informatică de Gestiune și studii juridice ca urmare a absolvirii facultății de Drept, urmate de dezvoltarea aptitudinilor de management în cadrul masterului în Managementul Afacerilor in Comerț și student doctorand la universitatea Politehnica din București unde aprofundez soluții de telemedicină și monitorizare a pacientului la domiciliu.

Astăzi echipa formată în jurul soluției este compusă din 9 membrii care au competențe diverse: medicină, ingineri, cercetători etc.

 

Care este secretul creării echipei potrivite, în cazul vostru?


Ion Mocanu:
Ideea de a construi un produs ce poate salva vieți cu impact direct și major asupra societății a fost ingredientul principal fiind sursă de motivație în jurul căruia levitează convingerile întregii echipe ce a crescut odată ce produsul a început să prindă formă, ajungând astăzi la 9 membri.

Cum a început povestea startup-ului? Cum v-a venit aceasta idee?


Ideea de a construi un dispozitiv pentru monitorizarea și managementul bolilor cardiovasculare s-a născut în 2014, când mama mea, după mai multe consultații și investigații, a fost diagnosticată cu boli cardiovasculare, mult prea târziu însă, astfel că boală a devenit cronică. 

Din dorința de a găsi o soluție pentru mama mea, am constat că soluțiile existente de tip Holter pentru diagnosticare bolilor cardiovasculare sunt ineficiente în depistarea timpurie a acestora, fiind limitate la doar 24h de monitorizare, incomode și imprecise care necesită obligatoriu vizită la cabinet pentru interpretarea rezultatelor monitorizării, depistând boală de cele mai multe ori mult prea târziu, când această a devenit deja cronică.

Divider

Care sunt realizările voastre până în acest moment?

 

Ion MocanuÎn acest moment, după mai multe iterații hardware și software prototipul actual inovator a fost validat în mediu controlat de laborator precum și pe subiecți umani (membrii echipei și apropiații lor). Cele 3 componente ale soluției, bio-senzorul hardware, componentă Cloud și aplicația mobilă sunt în stadiul de MVP. 

Urmează aplicarea pentru brevetul internațional în vederea protejării intelectuale a soluției, atingerea acestui obiectiv ne va permite începerea testelor pre-clinice cu cohorte reale de pacienți în cadrul cabinetelor și spitalelor partenere coordinate de cei 3 medici din cadrul echipei noastre, fapt ce v-a valida soluția în condiții reale de utilizare.

Ce v-a determinat să începeți propria afacere?

 

Ion Mocanu: Dorința de a-mi urmă pasiunile, aplicarea cunoștințelor și a experienței multi-disciplinare dobândite precum și construirea unui produs care va salva vieți, au fost factorii principali ce m-au determinat să fondez acest startup.

V-ați înscris la programe de incubare sau accelerare? Dacă da, la ce programe și cu ce v-au ajutat?


CardioMedive a participat în mai multe programme de incubare și accelerare precum : Techsylvania Startup Avalanche în 2020; GapMinder – Tech Incubator, Demo Nights powered by How to web – Feb 2020; Techventures.ro – primăvară 2020 – care s-au oferit să ne ofere asistență de mentorat pentru a ne dezvoltă planul de business; Changeneers și Future Makers – Iunie 2020; Step FWD – octombrie 2020. 


Prin ce se diferențiază ideea voastră de cele existente deja pe piață?


Ion Mocanu
: CardioMedive este un produs inovator, ușor de folosit, discret și accesibil, ce oferă bolnavilor cronici acces 24/7 din confortul casei lor la servicii medicale complete similare celor din spital și ajustate la nevoile lor medicale oferind într-o singură soluție servicii de diagnostic, teleconsultare la distanța și monitorizare continuă a evoluției bolii cu un singur dispozitiv medical multirol și o platformă web-cloud dedicată.

Care credeți ca este elementul “wow” al soluției/produsului vostru?


Ion Mocanu
: Abordarea longitudinală a tratamentului bolilor cronice de la prevenție, diagnosticare și implicarea asistată a pacientului în gestionarea propriei boli cronice. Pacientul devine astfel un element activ în tratarea propriei boli în afară cabinetului medical care se rezumă la o consultație de 60 de minute ori boală este activă 365 de zile/an astfel degrevând doctorii și așa supra aglomerați, ceea ce crește aderența pacienților la tratament și oferă o perspectiva mai profundă asupra evoluției bolii. Pe de altă parte, doctorii fiind ajutați să pună un diagnostic și un tratament mai exact văzând acces la semnele vitale ale pacientului la care nu au avut acces până acum.

Cum ați reușit să identificați grupul țintă?


Grupul țintă a fost identificat în urmă chestionării tuturor actorilor implicați în actul medical de tratare a bolilor cronice, au fost evaluate nevoile cele mai acute ale pacienților, doctorilor care îi tratează, spitalele la care apelează când boală se acutizează, precum și companiile de asigurări medicale care acoperă aceste costuri. De asemenea au fost interogate bazele de date naționale și internaționale privind prevalența bolilor targetate pe grupe de boli, zone geografice și tendințe de viitor.

Aveți deja clienți?

 

Ion MocanuAvem încheiate parteneriate strategice cu platforme de telemedicină, spitale private și de stat ce ne vor ajută să efectuăm toate evaluările clinice în vederea certificării produsului pentru punerea pe piață, dar și oferirea soluției pacienților prin integrarea cu platformele de telemedicină existente.

Cât de lung a fost procesul identificării soluției actuale?

 

Ion Mocanu: Procesul de identificare a soluției actuale nu a fost foarte lung deoarece soluția s-a născut dintr-o nevoie acută.

Cum v-ați adaptat feedback-ului venit din partea pieței?

 

Ion Mocanu: Ne-am schimbat strategia de dezvoltare a produsului imediat ce am primit feedback-ul din partea medicilor.


Care sunt planurile de viitor în relație cu echipa, produsul etc.?

 

Ion Mocanu: Planurile de viitor implică în primul rand dezvoltarea echipei și a produsului, ținând cont de finanțarea care va veni. Până în acest moment, startup-ul CardioMedive a fost finanțat integral de fondatorii săi și membrii echipei. Se dorește ridicarea primei runde de investiție după aplicarea patentului și a evaluărilor pre-clinice ce vor servi că support pentru validarea soluției. Ne dorim că după accesarea primei investiții să extindem echipa, să accelerăm dezvoltarea produsului și să certificăm produsul în vederea lansării pe piață.  De asemenea, ne dorim să extindem aplicabilitatea soluției și către alte industrii. 

Cum v-ați propus să creșteți din punct de vedere economic?

 

Ion Mocanu: Avem mai multe verticale economice ce pot fi abordate cu soluția noastră, prin integrarea soluției CardioMedive cu platformele de telemedicină existente vom extinde servicile acoperite și către afecțiunile cronice, afecțiuni ce nu pot fi adresate astăzi doar cu tehnologi de video conferință. O altă verticală este monitorizarea în spitale și post externare a pacientului și o a treia este integrarea cu asigurătorii de abonamente și benefici medicale.

Ce noutate / știre importantă poți anunța despre startup-ul vostru în acest moment?

 

Ion Mocanu: Încheierea unui parteneriat strategic cu cea mai mare platforma de telemedicină din România, TeliosCare platforma cu peste 110 000 de beneficiari în prezent.

Care sunt greșelile pe care orice startup la început de drum ar trebui să le evite?

 

Ion Mocanu: Majoritatea startup-urilor își doresc sa fenteze creșterea organică, aspect care pe termen lung nu-i va ajuta să se dezvolte corect. Așadar, m-aș rezuma la două aspecte: produsul nu este business și business-ul nu reprezintă produsul. Ambele trebuie dezvoltate în paralel. Și, dozarea efortului și resurselor pe un set minim de opțiuni cu care produsul ar fi de interes pentru nevoile consumatorului targetat. 

Toată lumea eșuează. Poți povesti eșecurile care v-au învățat cele mai valoroase lecții? Cum ați făcut față?

 

Ion Mocanu: Fiind un startup, nu avem eșecuri. Produsul nu este totul, partea de business reprezintă 80% din afacere, pe când produsul doar 20%. Ce poate reprezenta un element negativ, însă în acelaș timp și pozitiv este că s-a schimbat configurarea echipei ceea ce a reprezentat un avantaj în cazul nostru. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
*ROTSA (Romanian Tech Startups Association) în parteneriat cu Startups&TheCity  a lansat seria de interviuri “Tech Startups to watch in the Romanian Ecosystem”, un proiect editorial în varianta digitală care își propune să facă cunoscute publicului larg poveștile de succes ale startup-urile de tehnologie de pe plan local. Scopul acestor interviuri este de a crește vizibilitatea în piață, a numărul de clienți și identificarea unor posibili investitori care să rezoneze cu profilul business-ului. Proiectul va cuprinde o serie de articole lunare ce vor fi publicate pe site-ul ROTSA într-o sesiune dedicată și se adresează în special startup-urilor de tehnologie din Romania la început de drum, care au creat deja un prototip sau o primă versiune a produsului lor.

Citește și...

ATLAS, platforma digitală de sănătate și wellbeing

ATLAS.app este o platformă digitală de sănătate și wellbeing, prezentă pe piața din România din anul 2016.

Reunește peste 1.000 de specialiști verificați și licențiați în psihoterapie, medicina, nutriție, coaching, parenting și consiliere financiară, care oferă suport atât utilizatorilor individuali, cât și celor din mediul corporate (prin intermediul parteneriatelor încheiate cu companii de top din domeniile Retail, Banking, IT, Telecomunicații).

Citește mai departe »