Danube Energy+
Creșterea potențialului tinerilor
de a inova sectorul de eficientă energetică în
Macroregiunea Dunării
Danube Energy + abordează necesitatea schimbării ecosistemelor regionale pentru a sprijini tinerii inovatori în transpunerea în practică a ideilor lor disruptive.
Obiectivul general al proiectului este crearea unui mediu favorabil, care să sprijine tinerii inovatori din macroregiunea Dunării să aducă o schimbare în domeniul eficienței energetice prin înființarea de startupuri.
În prima fază a proiectului, împreună cu alți 8 parteneri internaționali am creat Pachetul Danube Energy + ca un sistem de învățare inovator pentru actorii cheie ai ecosistemelor regionale. Este compus în mod unic din două elemente principale – (1) cele mai bune practici, modele și experiență în identificarea și motivația tinerilor inovatori individuali în ecosistemele regionale și conexiunea lor cu actorii ecosistemici și (2) a dezvoltat instrumentul Danube Energy + Tool, un pre-accelerator pentru tinerii inovatori care își sporesc competențele pentru a începe proiecte de succes.
Partenerii noștri sunt:
- InnoEnergyGmbH, Karlsruhe – Germania
- Cleantech Bulgaria Foundation, Sofia – Bulgaria
- ABC Accelerator, Ljubljana – Slovenia
- Optimization, Zagreb – Croația
- E-KLASTR, Praga – Cehia
- Civitta Slovakia, Bratislava – Slovakia
- SEE ICT, Belgrad – Serbia
- European Initiatives Center, Ucraina
Danube Energy+ Tool
Danube Energy + Tool a fost cea mai interesantă parte a proiectului, deoarece am lucrat cot la cot cu 8 echipe, pe parcursul a două săptămâni de pre-accelerare.
Echipele au fost instruite pe trei module principale de învățare:
- Generarea de idei;
- Dezvoltarea modelului de afaceri;
- Vânzări și pitching.
Descoperiți ideile lor și vedeți-le prezentând în videoclipul de mai jos.
Danube Energy+ Hub
În etapa finală a proiectului vom înființa Danube Energy + prin care să continuăm să implementăm cele mai bune practici și modele învățate în trei ani de cooperare cu cei 8 parteneri internaționali.
Viziunea noastră pentru Danube Energy + Hub este aliniată cu viziunea noastră pentru ROTSA: menținerea ecosistemului național conectat la parteneri internaționali relevanți și oferirea de programe de incubare organizate fie in-house, fie în parteneriat cu alți actori ai ecosistemului national de startup-uri.
Pentru a ne perfecționa planurile de învățământ și bunele practice descoperite de la partenerii proiectului în urma implementării Danube Energy + Tool, am început deja să oferim mentorat și incubare în afaceri echipelor din următoarele proiecte:
- În parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul initiativei “Antreprenoriat pentru inovare prin cercetare doctorală și postdoctorală” mentorăm echipe de cercetători timp de 4 luni, câte 30 de ore pe lună
- Eduhack – 3 echipe cu soluții EdTech sunt mentorate de echipa ROTSA timp de 6 luni
- REplastic Hack – 3 echipe cu soluții de reducere a consumului de plastic sunt mentorate de echipa ROTSA timp de 3 luni